Werkwijze

Ik zoek naar de verbinding tussen ontwerp en ruimte.

Het is een enorme puzzel altijd en de ultieme beloning is dan soms een effect wat je niet voorzien had. 

 

Ik werk meestal vanuit natuurlijke gemeenschappen en eigenschappen van planten. Wat niet wil zeggen dat ik alleen maar natuurlijke beplanting maak, maar de planten moet wel technisch wel passen op de plek en met elkaar overweg kunnen.

 

Alhoewel iedere opdracht anders en de schaal ook is er toch wel een rode draad in mijn werkwijze:

De bomen, de heesters en de planten vormen samen een geheel met de ruimte waar zij zich in bevinden en zijn in harmonie met de plek. Maar niet alleen harmonie: een goede beplanting voegt ook een verhaal toe aan die ruimte en vult het ontwerp aan.

 

Door vorm, textuur, kleuren en ritme en verdiept de beplanting het ontwerp.

Intake gesprek

Ik krijg een idee van de locatie, de wensen en eisen en geef aan wat ik kan doen. Op basis hiervan stel ik een offerte op. Indien akkoord ga ik aan de slag.

 
 
 

De brief

Zelfs al is er een kant en klaar ontwerp, ik wil zelf altijd het terrein bekijken, de ligging, de grond, wind, de omgeving. ik wil een gevoel krijgen voor de plek en wat mogelijk is. Ik maak altijd veel fotos die ik gebruik bij mijn ontwerp. 

 

Als er nog geen plan is zal het terrein eerst in kaart moeten worden gebracht: opgemeten, grondonderzoek, soms zijn er historisch bepalende factoren die mee genomen moeten worden. 

De locatie

Middel 1.png
 

Er zijn vele wegen die naar rome leiden. De start kan een verhaal zijn, of een gevoel, of een specifiek beeld, of een puur functioneel doel. Meestal eindigt dit in een moodboard en een verhaal. Soms gaat het helemaal in wisselwerking met opdrachtgever en soms werk ik het alleen uit.

 

Beide vat ik samen in de ontwerpopdracht. De Brief. (De brief is een samenvatting van de opdracht en de wensen van de klant, de situatie (grond, wind, zon ligging), en een globaal plan (vaak samengevat in een moodboard (thema, kleurstelling etc). 

Het concept

3.1 studie.png
 

Voorlopig ontwerp

Afhankelijk van de opdracht maak ik schetsen, een plattegrond en een globale beplantingsindicatie. Afhankelijk van de grootte van de opdracht doe ik dit graag met een landschapsarchitect voor het landschappelijk deel.

 

Definitief ontwerp

Dit bespreken we en na aanpassing werk ik het uit in een definitief ontwerp.

4 getekende plattegrond definitief ontwe
 

Beplantings ontwerp

Ik heb niet één methode. Soms heb ik meteen een beeld, soms duurt het even voordat helder is wat er moet komen en soms is het meer een evolutie die zich ontwikkeld na aanleg. Soms teken ik de hele beplanting uit op tekening en soms alleen de hoofdlijn. Ik kan met een gemengde beplanting werken in verhouding die uitgezet wordt in het veld en soms met duidelijke groepen kant en klaar op tekening, en soms een mengvorm. 

Ik werk altijd met een opbouw in bloei en interest. dwz dat ik combinaties maak (met hoofdthema en subthemas) per bloeiperiode.

5.4 bepantingsplan uitgetekend.jpg
 

De aanleg wordt gedaan door een hovenier. De kwaliteit van de grond, de behandeling ervan en het voorwerk zijn essentieel voor het succes van de planten. Ik probeer daarom wel altijd zelf zo veel mogelijk bij de aanleg betrokken te zijn. 

Het planten komt erg nauw. Bij een gemengde beplanting zet ik altijd zelf de beplanting uit.

Aanleg

 
 

Nazorg en advies

Een tuin als geheel leeft en evolueert. Dat is nu juist de schoonheid ervan.

Dit betekent dat zelfs bij het beste ontwerp na jaren van groei soms wat meer rigoreus ingrijpen nodig kan zijn. Dan denk ik graag mee over een structurele aanpak voor verdere ontwikkeling van de tuin. Ook ben ik graag betrokken bij de ontwikkeling van de tuinen en beplantingen die ik ontworpen heb.