


Ik probeer tuinen en beplantingen te maken die een gelaagdheid in zich hebben.
Zowel op afstand als in ritme en in tijd. Ik zoek naar de balans tussen contrast en harmonie. Een goed ontwerp heeft voor mij emotie, diepgang en complexiteit en ademt daarmee een natuurlijkheid uit die onbewust gevoeld wordt.
Een goede tuin is een plek van rust, verbinding met de natuur, schoonheid en verwondering.
Mijn eigen liefde en verwondering voor natuurlijke situaties zijn de kern van hoe ik ontwerp. Wat ik probeer te bereiken is een verbinding te maken met onze natuurlijke omgeving zonder dat dit te ingewikkeld of rommelig wordt. Dit doe ik door te streven naar een ruimte die natuurlijk aanvoelt maar waar wel orde in zit.
"Een tuin of een stuk groen, hoe klein ook, moet uitnodigen,
de verbeeldingskracht raken en een emotie oproepen."
Een beplanting is een levend iets. Dat betekent niet alleen dat de planten afzonderlijk groeien en zich ontwikkelen (of niet) maar ook dat de beplanting als geheel zich ontwikkelt en aanpast aan de plek waar zij staat. De kunst is daar mee te werken.

De Basis
De kwaliteit van de grond is essentieel voor de planten die je erin zet. De grond moet in balans zijn. De mix van organisch materiaal, voedingsstoffen EN het arsenaal aan schimmels, bacteriën en bodemdiertjes bepaalt de gezondheid van de bodem als organisme en daarmee van de beplanting die er in wortelt. Vooral voor het leven in de bodem is het van belang dat de vochtbalans en de temperatuur niet te extreem schommelen.
Een gesloten beplanting beschermt de bodem zoals haren en kleding onze huid en lichaam beschermen. Daarom geloof ik ook dat een goed sluitende beplanting niet alleen onkruid tegenhoudt maar dat het meer zelfs andersom is: onkruid is een logische reactie van het systeem om de bodem bedekt te krijgen. Vanuit die gedachte probeer ik beplantingen te maken die sluitend zijn. Door slim gebruik te maken van ruderale soorten (pioniers) en langlevende, stress-tolerante stabiele soorten probeer ik een harmonie te bereiken waar je misschien iets eerder in moet ingrijpen omdat soorten te veel worden maar die wel zo een gezonde bodem opleveren.


Daarbij is de uitgangssituatie natuurlijk ook erg belangrijk: begin met een goede grond met een open structuur: een humusrijke toplaag op een iets zanderige onderlaag en een stevige maar open ondergrond.
Harmonie
Wanneer je inzoomt op een alpenweide of de bodem van een bos of zelfs een wat ouder gazon zie je een geweldige complexe harmonie tussen de planten die er vele jaren over gedaan hebben om dat te bereiken. De planten zijn als het ware continue met elkaar aan het knokken zijn maar vormen tegelijk samen een geheel dat een microklimaat vormt waarin de individuele soorten goed gedijen.
Wat wij doen als tuiniers en hoveniers is per definitie niet natuurlijk omdat we ingrijpen in die continue knokpartij doordat we esthetische aanpassingen doen. daar is op zich niks mis mee, maar het betekent wel dat we de beplating kunnen helpen om het aangenamer voor ze te maken door ze voor zover mogelijk die harmonie te geven waar ze in gedijen. In mijn opinie is dit esthetisch ook vaak mooier. (Een enkele roos in een gemengde border doet meer recht aan de schoonheid van die roos dan een monomaan vak met dezelfde roos 50 stuks op een rij).
Voor mij is er een balans tussen de schoonheid van een individuele plant en het geheel waar hij deel van uitmaakt. De kunst is die esthetische eigenschappen te versterken door contrast harmonie en ritme aan te brengen in de beplanting. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. maar ik werk meestal natuurlijk. Dat betekent dat ik soorten probeer te combineren die qua natuurlijke habitat bij elkaar passen. Vooral ook omdat dit meestal ook logischer aanvoelt voor de toeschouwer.
Groei en ontwikkeling
Tuinen en beplatingen groeien en ontwikkelen zich. Een goede tuin wordt met de jaren mooier en het beeld verdiept. Maar dat betekent niet dat je niks hoeft te doen. Integendeel. Het is aan een goede hovenier om met de tuin mee te ontwikkelen en te begeleiden.
