Biografie

Opgegroeid buiten op een oude boerderij in Zeeland achter de duinen. Ik was altijd buiten en als kind altijd met mijn vader bezig in de tuin.

Ik zwierf  achter onze tuin door de duinen op avontuur uit op zoek naar planten en mooie plekken. De kromme gedrongen eiken met de eikvarens eronder op de duinwallen en de mossen de geur van braam en mos. Tot op de dag van vandaag vind ik mos een van de lekkerste geuren die er is. In de zomer liep ik in de bergen met mn ouders op zoek naar akeleien, leverbloempjes en gentianen. Ik denk dat beide mn ouders mij mn liefde voor natuur en planten hebben meegegeven.  Als 15 jarige werkte ik in de tuinen van vrienden. Maar dacht toen niet dat dat een baan kon zijn. 

Alhoewel opgeleid als bestuurskundige en enkele jaren gewerkt als organisatie adviseur bleef het verlangen en uiteindelijk heb ik in 2002 de stap gemaakt om een hoveniersopleiding te gaan doen. De hele opleiding was een groot feest. In de 15 jaar erna als docent en vooral als beheerder bij de gemeente den haag op schooltuin Kortenbos heb ik ontzettend veel geleerd over planten, grond, snoei, ontwikkeling, soorten en heb veel kunnen experimenteren met combinaties. Op de akkers werkte we vooral met eenjarigen en op de rest van de tuinen met heesters, (lei)fruit, vaste planten in sierborders, natuurlijke vegetatievakken, bijen en insecten borders maar ook daktuinen en baktuinen. 

 

Ik had en heb een grote liefde voor planten. Tijdens de hovenier opleiding bleek dat ik al een flinke plantenkennis had en die heb ik verder uitgebreid en een enorm vaste plantenbestand opgebouwd. (En ja ik onthield ze ook). Op de schooltuin heb ik dit verder uitgebouwd met een enorme ervaring met eenjarigen, fruit en voedselgewassen en later ook grassen.

 

Wat nog ontbrak was een ontwerpbasis.

In 2017 heb ik de opleiding Planting Design gedaan aan het London College of Garden Design.

Hier heb ik vooral leren ontwerpen. Zowel theoretisch onderbouwd als heel praktisch in uitwerking.

Het was een geweldige opleiding en gaf me de handvaten om alle beelden die ik in mn hoofd hebt vorm te geven en uit te werken.

 

Ik hou van mijn vak en realiseer elke dag weer hoe veel er nog te ontdekken en leren valt.

Er zijn vele ontwerpers waar ik een groot respect voor heb maar enkele van mijn absolute favorieten zijn Beth Chatto, Getrude Jekyll, Tom Stuart Smith, Piet Oudolf, en Dan Pearson.  Allen werken over het algemeen met een redelijk natuurlijke beplanting. Al dan niet in een strak ontwerp. Ik merk dat ik daar zelf ook de meeste affiniteit mee heb. Voor mij is dat de meest logische manier van ontwerpen.